přestavba stodoly na rodinný dům Líšnice

přestavba stodoly na rodinný dům Líšnice

Autor: Tibor Csukás, Petr Slepánek - Ergo atelier
Datum: březen 2012

Stávající vesnické stavení se nachází na okraji obce Líšnice, Praha — západ. Záměrem je přestavět stodolu na rodinné bydlení se zachováním charakteristického vzhledu.

Fasáda domu je členěna reminiscencí na velká stodolová vrata. Na uliční fasádě je toto členění tvořeno dřevěným obkladem, směrem do zahrady je velké prosklení možné uzavřít posuvnou dřevěnou stěnou.

Koncepce rodinného domu je založena na centrálním prostoru, který propojuje všechny důležité funkce domu v horizontální i vertikální rovině. Centrální část domu je otevřena do krovu a je propojena schodištěm s galerií v patře. V přízemí této centrální části domu se nachází jídelna, která odjakživa tvoří ústřední bod života rodiny a společenství přátel. Prostor je zpříjemněn krbem, který zároveň opticky odděluje vstupní část. Stěna do zahrady je velkoryse prosklená a pouští do hloubky prostoru sluneční světlo a propojuje interiér s venkovní terasou a zahradou. Po stranách centrálního prostoru je ve velké nice umístěna kuchyň a na druhé straně obývací pokoj. Tyto prostory jsou nenásilně oddělené od hlavního prostoru  a zároveň umožňují vzájemnou komunikaci obyvatel domu.